Una dintre cele mai comune provocări din design interior este cum amenajezi un dormitor mic fără a sacrifica confortul și stilul. Spațiile mici sunt adesea cel mai greu de amenajat fiindcă trebuie să bifeze toate cerințele clienților: comoditate, design și funcționalitate.
Situația poate părea și mai complicată atunci când vorbim de un dormitor mic pentru copii sau adolescenți. De aceea, îți oferim câteva idei de amenajare pentru câteva tipuri de dormitoare care nu beneficiază de un spațiu prea mare: copii, adolescenți și dormitor matrimonial.
1. Idei amenajare dormitor copil cu pat supraetajat:
Pentru dormitorul unui copil, o soluție este să pornești amenajarea de la un pat supraetajat. Îți recomandăm să alegi mobilă făcută pe comandă pentru a optimiza cât mai bine spațiul. Astfel poți să incluzi în scările de la pat și spații de depozitare.
Cu un pat supraetajat economisești spațiul de pe podea. Sub pat poți opta pentru o canapea, un birou sau un spațiu de joacă, în funcția de vârsta copilului. Pune pe peretele opus geamului o oglindă pentru a reflecta lumina și a deschide vizual spațiul. Astfel dormitorul va părea mai mare cu ajutorul acestui truc.
2. Pat single pe colț
În amenajarea unui dormitor de dimensiuni reduse există o linie fină intre design, confort și aglomerare. De multe ori, în acest spațiu trebuie integrat și un dressing, spațiu de depozitare și zona de lucru.
În exemplul de mai sus, ne-am concentrat pe amenajarea unui dormitor mic în care adolescentul își petrece cea mai mare parte a zilei în oaza lui de relaxare. De aceea am ale un pat sigle, poziționat pe latura lungă a camerei. Am adăugat și un dressing cu o mică bibliotecă incorporată. Cererea principală a fost, desigur, un birou pentru zona de lucru (sau zona de gaming mai bine zis), pentru că știm cu toții unde își petrec adolescenții majoritatea timpului.
3. Noptiere plutitoare / Amenajarea unui dormitor matrimonial mic
Dormitorul matrimonial de dimensiuni mici este cea mai mare provocare, deoarece amenajarea trebuie gândită pentru a acomoda 2 persoane și trebuie să se muleze perfect pentru fiecare dintre ei, atât pe partea funcțională, cât și pe partea estetică.
Culorile deschise sunt cele mai potrivite pentru un dormitor de dimensiuni reduse. Ele creează impresia de spațiu mai mare și aerisit, fără a sufoca vizual amenajarea. Accentele de culoare nu lipsesc din amenajare, ele putând fi integrate prin decorațiuni, așternuturi alese, chiar și covoare.
Patul queen size cu spații de depozitare este o variantă optimă, acesta oferind confortul și funcționalitatea potrivite spațiului.
Ideal ar fi ca dormitorul matrimonial să aibă și un dressing matrimonial într-o camera alăturată. În cazurile în care nu beneficiem de spațiu în plus, putem integra un corp de mobilier cu uși glisante pentru fluidizarea circulației din jurul patului.
Dacă dormitorul matrimonial este mic, îți sugerăm să gândești amenajarea cu mobilă multifuncțională. De exemplu, un pat a cărei tăblie să aibă incorporate și două noptiere suspendate. Se eliberează astfel din spațiul limitat de pe podea. Iar patul ar trebui să aibă ladă de depozitare. Folosește un covor mare în contrast cu parchetul pentru a oferi dimensiune podelei.
Pe lângă veiozele de pe noptieră, corpul de iluminat de sus ar fi ideal să fie cât mai simplu. Într-un dormitor mic matrimonial trebuie ca spațiul să arate aerisit. Alege o paletă cromatică în acord cu asta, pentru a nu sufoca vizual amenajarea. Pentru culori, combină nuanțe neutre, calde și deschise. Poți totuși folosi și negru pentru accente decorative.
Un dormitor mic matrimonial este într-adevăr mai greu de amenajat, având în vedere că îl împart două persoane. Dar, din fericire, există soluții personalizate pentru optimizarea oricărui spațiu mic. De la mobilă multifuncțională la trucuri vizuale, orice problemă de amenajare își găsește rezolvarea.