De câte ori ți s-a întâmplat să răsfoiești o revistă de design interior și să te întrebi cum poți obține și tu un asemenea design? Dacă ești pasionat de designul interior sau dacă ești în căutare de inspirație, în acest editorial îți vom prezenta cinci principii de baza în designul interior folosite în proiectele CEC Architecture.
Designul interior este arta și știința de a crea un mediu interior mai sănătos și mai plăcut din punct de vedere estetic, care se adresează, protejează și răspunde nevoilor umane.
Există însă anumite principii și elemente de care trebuie să ținem cont pentru a crea un spațiu funcțional elegant.
Care sunt principiile de baza în designul interior
Principiile designului interior se referă la o serie de standarde referitoare la spațiu și echilibru, lumina, unitate si armonie, textura, culoare, forma, contrast, proporție și multe altele. Aceste concepte pot fi folosite în orice camera a locuintei.
Spațiu și echilibru
Spațiu se referă la:
- Distanța dintre mobilier și alte obiecte;
- Distanța din jurul acestora;
- Proporțiile acestora într-o cameră.
Echilibrul înseamnă distribuirea cât mai uniformă a mobilierului și a obiectelor decorative, pentru a crea o balanta din punct de vedere vizual.
In designul interior, obținerea echilibrului într-o cameră consta în utilizarea corectă a spațiului „pozitiv”, și a celui „negativ”.
Spațiul pozitiv se referă la zonele în care este poziționat obiectul. Spațiul negativ este zona din jurul obiectului. De exemplu, locul unde sunt pozitionate obiectele camerei cum ar fi o canapea și un fotoliu este spațiu pozitiv. Spațiul negativ este golul dintre ele, plus alte goluri din camera.
Accent
Accentul este dat de o caracteristică existentă a camerei pe care doriți să o evidențiați, precum culoare, textura, un obiect decorativ, o piesa de mobilier care atrage atenția. In designul interior, accentul se referă la alegerea unui punct focal care să servească drept centru de atenție, în jurul căruia se va învârti restul decorului.
Un instrument puternic pentru a evidentia o anumită zona este culoarea. O culoare îndrăzneață atrage atenția, așa că dacă doriți să accentuati o anumită zonă, vopsitul într-o culoare intensă este o modalitate eficientă de a face acest lucru.
Proportie și mărime
Proporția și mărimea ne ajuta sa cream senzația de apartenență între obiectele dintr-o cameră. Unul dintre principiile designului interior este echilibrul. Asadar, trebuie sa existe un echilibru între lucruri și spațiu.
De exemplu, folosirea unui obiect mare intrun spatiu mic, va fi crea un vizual disproporționat. De asemenea, folosirea unui obiect mic langa unul sau mai multe obiecte mari, va crea aceleasi vizual.
Linii
Liniile sunt un element simplu al designului interior și sunt folosite pentru a defini un spațiu, pentru a crea un model sau o emoție.
Există mai multe tipuri de linii:
- linii verticale se extind în sus și în jos si provin de la ferestre și uși. Linile verticale pot face o camera să pară mai înaltă.
- linii orizontale se extind dintr-o parte în alta și evocă sentimentul de stabilitate. Mesele formeaza linii orizontale.
- liniile dinamice pot fi diagonale, curbate si zig-zag.
Detalii
Atenția la detalii este un principiu de baza designul interior. Detaliile te ajuta sa realizezi un finisaj potrivit, sa ti arati stilul unic și să personalizeze spațiul cu lucruri care te interesează.