Când vorbim despre urbanism ca specialiști din cadrul unui birou de arhitectură ne referim la crearea și organizarea traiului urban. Includem aici tot ce ajută comunitatea să ducă o viață prosperă. Mai exact, un oraș bine planificat în care clădirile și spațiile să servească locuitorii acestuia.
Urbanism și arhitectură la CEC Architecture
Ca birou de arhitectură cu specialiști în urbanism ajutăm la transformarea mediului urban în contextul schimbărilor sociale, economice și de mediu. Scopul nostru este de a îmbunătăți viața oamenilor care locuiesc în spațiile urbane și să potențăm valoarea culturală a patrimoniului. Cum facem asta?
- Încercăm să îmbunătățim aspectul și funcționalitatea spațiilor publice comune pentru a oferi locuitorilor zone de relaxare practice și estetice.
- Folosim cele mai inovatoare tehnologii și materiale smart în construcții și renovări. Sustenabilitatea și grija față de mediu sunt pe lista noastră de priorități în tot procesul de proiectare.
- Construim cartiere rezidențiale noi și centre comerciale, dar și facilități ce țin de sănătatea și îngrijirea comunității urbane. Facem asta ținând cont de infrastructura orașului și respectând arhitectura deja existentă. Astfel, spațiile noi create se vor încadra perfect, atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional, în structura urbană.
- Ca birou de arhitectură cu specialiști în urbanism, renovăm clădiri părăsite și refacem spațiile dezafectate. Le oferim astfel o nouă viață și le redăm locuitorilor.
- Ne ocupăm de proiecte atât în spațiul privat, precum locuințe, cât și în spațiul public.
Ce este urbanismul participativ?
„Urbanismul participativ” este popular în special în țările nordice și reprezintă colaborarea dintre administrație și cetățeni. Astfel, locuitorii sunt implicați în orice decizie legată de spațiile publice.
Urbaniștii, arhitecții, oamenii de științe sociale, activiștii urbani și cetățenii colaborează pentru a analiza și a încerca să rezolve problemele orașului.
Planificarea urbană participativă transformă cartierele și orașele printr-un proces incluziv folosind diverse metode și instrumente de participare și implicare publică.
În prezent, în România se aplică acest tip de urbanism în mai multe orașe, cu implicarea locuitorilor în diverse proiecte de urbanism.
Între proiectele care prezintă un real succes în ceea ce privește urbanismul participativ se regăsesc și parcurile. Acestea sunt esențiale, inedite și reprezentative pentru mediul urban, oferind oportunități de recreere și de conectare cu natura pentru vizitatori. Componenta funcțională cât și amenajarea peisagistică a parcurilor aduc un plus de frumusețe și valoare estetică locului, specialistul peisagist fiind cel care se ocupă de proiectarea unui astfel de spațiu.
Expertul poate transforma un spațiu verde obișnuit sau un teren liber de construcții într-o adevărată oază de liniște și relaxare prin combinarea armonioasă a elementelor naturale cu elemente antropice, cum ar fi configurarea aleilor și dotarea acestora cu mobilier urban, implementarea punctelor de interes sau chiar integrarea zonelor de joacă pentru copii.
Orașele trebuie să fie cât mai accesibile și utile locuitorilor. Aceștia trebuie să aibă acces la locuințe, la facilități care beneficiază de resursele orașului și la spații de lucru și comerciale. Ca echipă de arhitecți și urbaniști încercăm să facem orașele mai primitoare, mai sigure și mai bune pentru locuitori și cultură.