Compartimentare living

3 Idei de compartimentare living

  • Updated
  • Posted in Design
  • 3 mins read

Din necesitate de mai mult spațiu sau din motive de funcționalitate, multe apartamente și case au acum livingul cu zona de dining și bucătăria în același plan. Cel mai mare beneficiu obținut prin acest tip de amenajare este cu siguranță un spațiu mai cuprinzător și mai plăcut estetic. 

Deși spațiul devine mai larg și mai aerisit, apar și provocările în materie de compartimentare living. Cum îmbini utilul cu plăcutul, în așa fel încât să ai un living practic, dar atrăgător din punct de vedere estetic? Noi îți oferim trei idei de compartimentare living din care să te inspiri când îți amenajezi locuința și de care să ții cont în funcție de dimensiunea spațiului. 

1. Mobilă cu dublu efect

mobila cu dublu efect

Compartimentarea oferă o separare robustă între spații diferite, cu utilități diferite. Iar cea mai ușoară metodă de a compartimenta livingul este cu ajutorul obiectelor de mobilier. Un corp de bibliotecă poate separa zona de relaxare cu canapeaua și fotoliile de zona de dining.  Această metodă este extrem de utilă mai ales în apartamentele mici, în care s-a renunțat la balcon și acesta a devenit parte din living. 

2. Dinamică vizuală

compartimentare living

Într-un plan deschis, dinamica vizuală poate poate servi drept metodă de compartimentare living. Cu ajutorul aceleiași palete cromatice se poate face trecerea lină de la zona de bucătărie la cele de dining și relaxare. Spațiul devine unitar și, deși fiecare zonă are o funcționalitate diferită, trecerea de la una la alta este neîngrădită. Metoda este ideală în spațiile mai robuste, de tipul apartamentelor mari sau a caselor. 

3. Compartimentare subtilă cu perete de accent

Compartimentare subtilă cu perete de accent

Peretele de accent, care fixează un punct de interes în spațiu, poate ajuta și la compartimentare living. Ne putem folosi de o împărțire geometrică pornind de la un perete de accent în două sau trei delimitări cromatice. Zona de relaxare, care conține canapeaua și consola cu televizorul se va opri vizual într-una dintre nuanțe. În exemplul din imagine, vom lua ca reper partea albă a dulapului. De la aceasta pornește mai departe biblioteca care va servi vizual și ca delimitare pentru zona de dining. Metoda se potrivește atât în spațiile mici, cât și în cele mari. 

Cele trei idei de compartimentare living îți arată că poți folosi în avantajul tău atât elementele funcționale, cât și cele geometrice și cromatice. Îți poți amenaja astfel un spațiu util și plăcut estetic în care fiecare zonă poate fi delimitată subtil.