oras

Top 5 proiecte impresionante deschise în 2022

  • Updated
  • Posted in Editorial
  • 3 mins read

Ne apropiem cu pași repezi de sfârșitul anului 2022. Un an ca oricare altul am putea spune, cu diferența că avem de-a face cu efectele pandemiei și ale războiului, mai ales în lumea aprovizionării. Vremurile grele însă nasc idei noi, iar în lumea arhitecturii și a designului interior, creativitatea și ideile noi fac parte din principalele “ingrediente” necesare, pentru a te putea adapta situațiilor neprevăzute și numai. 

Și în acest an tendințele globale în arhitectură au pus accentul pe sustenabilitate, durabilitate și folosirea responsabilă a materialelor utilizate. Criza globală ne spune că avem nevoie de soluții care pun accentul pe multidisciplinaritate, iar arhitectura poate ajuta la atingerea lor. Vă prezentăm 5 proiecte impresionante deschise în 2022.

1. Merdeka 118 în Kuala Lumpur, Malaysia

Desemnată a doua cea mai înaltă clădire din lume, Merdeka 118 are 118 etaje, și o înălțime de 678,9 metri. Finalizarea proiectului a durat cinci ani și are o utilizare mixtă: birouri, hospitalitate, spații comerciale și rezidențiale și o punte de observație cu înălțime dublă, care este cea mai înaltă din Asia de Sud-Est.

Merdeka 118 în Kuala Lumpur, Malaysia
Sursa foto Dezeen 

2. Muzeul Viitorului

Dubai este cunoscut pentru unele dintre cele mai minunate structuri construite vreodată în lume. În Februarie 2022 o altă clădire impresionantă a fost deschisă în Dubai. Denumit de către vicepreședintele Emiratelor Arabe Unite, Muhammad Bin Rashid Al Maktoum, „Cea mai frumoasă clădire din lume”, Muzeul Viitorului inspiră vizitatorii să creeze o lume mai bună și un viitor mai durabil. 

Muzeul Viitorului promovează progresele tehnologice și inovația, în special în inteligența artificială și robotică, prin diverse evenimente, iar tema este de a descrie soluții posibile pentru rezolvarea problemelor globale.

Muzeul viitorului
Sursa foto Wikipedia 

3. Mata Atlantica în São Paulo 

Un exemplu de design sustenabil de lux, Mata Atlantica este un nou campus verde ridicat într-o zonă abandonată a celui mai aglomerat bulevard al orașului. Având o înălțime de 93m, clădirea găzduiește hotelul de cinci stele Rosewood São Paulo, inclusiv o sală de sport, spa și un penthouse privat.

Particularitatea proiectului care arată precum o pădure verticală construit din lemn autohton, este dată de modalitatea de alimentare în întregime de energie regenerabilă și de introducerea a 10.000 de copaci noi în zonă. 

Mata Atlantica
Sursa foto Twitter, Jean Nouvel 

4. Institutul Rwanda pentru Conservarea Agriculturii, Gashora

Organizat în jurul teoriei “o singura sănătate’’, conform căreia sănătatea animală, cea ecologică și cea umană sunt împletite, Institutul Rwanda pentru Conservarea Agriculturii este un campus academic și de cercetare al unei organizații nonprofit. 

Având forma literei 8, designul campusului include peisaj, locuințe, spațiu academic, și spațiu de procesare pentru institut. Campusul folosește irigații cu pivot și este independent energetic, cu propria fermă solară și stație de tratare a apei.

 Institutul Rwanda pentru Conservarea Agriculturii, Gashora
Sursa foto New York Times 

5. Muzeul Național din Oslo 

Asemănător unei cutii, Muzeul Național de Artă, Arhitectură și Design este cel mai mare muzeu din regiunea nordică și a fost deschis în iunie 2022. Având o dimensiune de 54.000 de metri pătrați, noua clădire este rezultată din fuziunea a patru muzee. Intrarea în muzeu este de marcată de un colț istoric. Construcția a costat peste 500 mil euro și a durat 8 ani. O parte dintre fațade sunt învelite în ardezie norvegiană, iar pentru interior s-a folosit stejar.

Sursa foto The Guardian