Spațiile în care ne petrecem timpul au un impact major asupra stării noastre de bine. Fie că vorbim despre locuințe sau spații urbane publice. Iar schimbările din ultimii ani se reflectă în modul cum construim noile spații în materie de funcționalitate, materiale și sustenabilitate.
De aceea, când vorbim despre tendințe în arhitectură nu ne referim doar la ce este la modă în fiecare an. Ele ne arată cum putem să ne îmbunătățim traiul prin construirea unui spațiu practic, versatil și sustenabil. Astfel ne putem îmbunătății viața mai ușor la nivel holistic. Așadar, iată care sunt cele mai importante tendințe în arhitectură pentru 2023, din care să te inspiri pentru locuința ta.
1. Sustenabilitatea
Sustenabilitatea este și va fi prioritară în arhitectură în următorii ani, nu doar în 2023. Spațiile verzi arhitecturale și traiul eco conștient vor dicta construirea de noi locuințe în care oamenii se pot îngriji atât de bunăstarea lor, cât și de mediul înconjurător. Casele viitorului pot include sisteme de reciclare a apei, de utilizare a puterii vântului și a altor resurse naturale.
2. Interior = Exterior
Aducerea naturii în interiorul locuinței a atins un vârf odată cu introducerea designului biofilic în amenajările interioare. Pentru a obține acel sentiment de „natură acasă”, arhitecții au început să folosească aceleași materiale atât în spațiile exterioare, cât și în cele interioare. Linia dintre interior și exterior devine din ce în ce mai subțire, iar beneficiile sunt numeroase: sustenabilitate, estetică și stare de bine pentru oameni.
3. Tendințe în arhitectură: Lemnul
Unul dintre materialele de construcție în tendințe în arhitectură este lemnul. Mulți arhitecți optează pentru lemn fiindcă are o amprentă de carbon mai mică, deci este sustenabil, dar este și versatil, durabil și estetic. Lemnul este, de asemenea, un material natural, folosit din cele mai vechi timpuri cu succes.
4. Case mici
Cu siguranță ai văzut în ultimii ani că se discută din ce în ce mai mult despre case mici, așa-numitele tiny houses. Având în vedere creșterea costului de trai și de construcție, casele mici au devenit din ce în ce mai căutate și mai apreciate. Sunt de asemenea mai eficiente în materie de energie și mai ușor de construit. Preconizăm că în viitorul apropiat vor apărea din ce în ce mai multe case mici.
5. Materiale smart
În ultimii ani au apărut o multitudine de posibilități de materiale pentru arhitecți. Incorporarea materialelor smart transformă clădirile pentru a fi mai eficiente, sustenabile și să satisfacă nevoile locuitorilor. Materialele smart includ sticla smart care influențează temperatura, razele UV și lumina. Căldura și lumina din case vor putea fi controlate cu ajutorul materialelor smart adaptabile.