design interior

Regula 60-30-10 pentru un design interior 

  • Updated
  • Posted in Design
  • 3 mins read

O metodă folosită în arhitectură și interior design, regula 60-30-10 ne ajută să creăm un interior funcțional dar și estetic. Folosit pentru prima dată în Grecia antică și Roma în urmă cu 2.500 de ani, raportul de aur este o formulă care ne ajută să creăm o relație perfect simetrică între două proporții. 

Ce este regula de aur?

Regula sau raportul de aur a început în formula de 60:40. Ulterior, în amenajările interioare, această formulă a fost împărțită în 60:30:10. 

Regula 60-30-10 în amenajarea interioară ne ajută foarte mult în a decide distribuirea obiectelor dintr-o cameră, inclusiv schema de culori și distribuția acesteia. În general, designerii folosesc regula 60-30-10 pentru a desemna un procent al elementelor care se află în aceeași schemă.

60% + 30% +10%= 100% mărimea totală a unei camere sau a unei zone. 

Raportul de aur se aplică relației dintre două elemente. Regula 60/30/10 se aplică relației dintre trei elemente.

Cum se aplică regula 60-30-10?

Regula 60-30-10 este o metodă foarte eficientă pentru a obține un aspect mai echilibrat și mai atrăgător din punct de vedere vizual într-o încăpere. În cazul unui element de decor, cum este culoarea, ar trebui să fie răspândită într-un anumit spațiu/camera în proporție de 60%, 30% și 10%.

Regula 60-30-10 în practică

1.Culoare

Unul dintre elementele de decor unde putem folosi regula 60-30-10 este culoarea. Cele trei elemente în această ecuație sunt: culoarea primară, culoarea secundară și culoarea de accent. 

Culoarea primară este cea mai proeminentă și ocupă 60% din spațiu. Folosirea culorii primare face ca obiectele sa aibă un aspect vizual mai plăcut.

Culoarea secundară este mai puțin proeminentă, sprijină culoarea primară ocupând 30% din spațiu.

Culoarea de accent se folosește pentru a evidenția spațiul/obiectele, ocupând doar 10% din spațiul disponibil.

scari

2.Mobilier cu mobilier

Mobilierul asociat cu alte piese de mobilier trebuie, de asemenea, să fie ales/plasat în funcție de raportul de aur. De exemplu, dacă avem două elemente de mobilier, precum o masă de cafea și o canapea, masa de cafea va trebui să aibă aproximativ 40% din lungimea canapelei lângă care este așezată. 

Mobilier cu mobilier

3.Mobilier cu accente

În cazul mobilierului putem crea accente mari și mici folosind obiecte decorative. De exemplu, un pat și o canapea pot crea accente mari, atunci când covorul ocupă aproximativ 40% din spațiul ocupat de canapea sau invers.

Accente mai mici, cum ar fi cărți, lămpi sau electrocasnice nu trebuie să ocupe mai mult de 40% din mobilierul pe care stau.

Mobilier cu accente

4.Mobilier cu dimensiunea camerei 

Folosirea raportului de aur în distribuția mobilierului în funcție de dimensiunea camerei ne ajută să evităm ca o cameră să aibă prea mult sau prea puțin mobilier.

Potrivit raportului de aur, pentru a avea un echilibru vizual, mobilierul nu trebuie să ocupe mai mult de 60% din încăpere și nu mai mult de 60% din suprafața podelei. O cameră care folosește mai mult de 60% pentru mobilier, va arata supraîncărcată, iar una cu mai puțin de 60% mobiler va arata incompletă.

Mobilier cu dimensiunea camerei