Renovarea locuinței poate fi atât o experiență plăcută, cât și una obositoare și stresantă. Până să ajungi la rezultatul final și să te bucuri de locuința proaspăt renovată, sunt o mulțime de pași pe care trebuie să-i parcurgi. În plus, trebuie să te înhami cu răbdare și să nu pierzi din vedere viziunea pe care o ai. Uite câteva sfaturi care te vor ajuta ca renovarea locuinței să decurgă cât mai lin.
1. Cunoaște spațiul înainte de renovarea locuinței
Dacă nu îți renovezi locuința în care ai stat până acum, ci una proaspăt achiziționată, e important să cunoști spațiul. Petrece cât mai mult timp acolo și analizează bine spațiul ca să-ți dai seama exact de ce ai nevoie. Ai nevoie de o bucătărie mai mare sau poți păstra debaraua? Poți renunța la balcon în favoarea unui living mai spațios? Astea sunt câteva exemple de întrebări pe care ar trebui să ți le pui.
Un alt lucru de care trebuie să ții cont înainte să renovezi locuința este dacă vrei sau nu să faci modificări structurale. În funcție de asta, va trebui să ceri aprobare de la primărie. Te poți decide și pe parcurs, dar e bine să te ocupi de partea birocratică mai devreme pentru a evita prelungirile.
2. Stabilește-ți bugetul pentru renovarea locuinței
Multă lume se teme că va depăși bugetul când se apucă de renovare, dar dacă te organizezi foarte bine, poți evita asta. Întreabă cunoștințele cât au cheltuit, urmărește prețurile materialelor și obiectelor pe care le vei folosi și pune totul într-un document. Structurează cât mai bine sumele pe care le vei aloca fiecărei bucăți prin proiectul de renovare.
3. Apelează la un arhitect sau designer de interior
O soluție care te poate ajuta să economisești bani și să nu depășești bugetul este să folosești serviciile unui arhitect sau designer de interior. Pe lângă faptul că te va scăpa de mult stres și te va ajuta să-ți vezi visul cu ochii, există și alte beneficii. Specialiștii știu deja unde găsesc toate materialele, știu prețurile și cunosc alți specialiști care te pot ajuta, precum zugravi și electricieni.
4. Caută meșteri buni
Mergi pe recomandări și fă câteva interviuri cu meșteri înainte să alegi echipa care te va ajuta. Cere recomandări de la prieteni, de la vecini și de la administratorul blocului, dacă locuința este într-un ansamblu rezidențial. Cere de asemenea fotografii cu lucrările realizate de aceștia pentru a face alegerea potrivită pentru tine.
5. Planifică cât mai în detaliu amenajarea
Înainte să începi renovarea locuinței, pune la punct toate detaliile despre cum vrei să arate proiectul final. Fă-ți un fel de moodboard în care să incluzi culorile, mobila, decorațiunile și stilul pe care vrei să-l abordezi. Gândește-te atât la părțile practice, cât și la cele de design. Asta nu înseamnă că nu lași loc de modificări ulterioare. Dar cu cât ai un plan cât mai bine pus la punct cu atât renovarea locuinței va merge mai lin.
6. Ai răbdare cu renovarea locuinței
Indiferent cât de bine ai planificat totul, ține minte că renovarea locuinței este un proces în care vei avea parte și de provocări. Înarmează-te de la bun început cu răbdare pentru a face procesul cât mai puțin stresant cu putință. Lucrurile minunate durează și cer eforturi, iar locuința ta este un proiect cu care trebuie să fii mulțumit/ă pe termen lung.