Cum alegem cromatica pereților? Când îți amenajezi locuința, pe lângă alegerea mobilei și a accesoriilor decorative, este foarte importantă și cromatica pereților. De fapt, întreaga amenajare poate porni de la pereți. Celelalte elemente decorative trebuie să fie în armonie cu pereții și să se complimenteze reciproc. Astfel, locuința ta va avea un aspect unitar.
Dacă ai în plan să-ți renovezi locuința sau să-ți construiești una, uite de ce trebuie să ții cont când alegi cromatica pereților.
Cum alegem cromatica pereților?
Cromatica pereților albi
Cea mai clasică culoare folosită pentru pereți a fost și va rămâne mereu albul. Fie că alegi o amenajare minimalistă sau contemporană, pereții albi pot fi o soluție ușoară. Chiar dacă vrei să folosești această culoare ca să-ți fie cât mai simplu la decor, încearcă diverse nuanțe de alb.
Pentru o amenajare în tonuri calde, încearcă un alb cremos, untos. Va merge de minune cu accente de lemn natur, finisaje aurii și covoare colorate.
Dacă-ți dorești o amenajare mai rece, optează pentru nuanțe cu tonuri de gri. Astfel vei putea să integrezi cu ușurință în amenajare accente gri, negre și chiar alb strălucitor. Pereții de un alb-gri se potrivesc și cu accente decorative din marmură.
Pereți decorativi în locul vopselei
Când vorbim despre cromatica pereților nu ne referim doar la nuanța vopselei pe care o aplici. În ultimii ani, în designul interior se regăsesc din ce în ce mai des pereții decorativi. Sunt ideali mai ales în living, unde e zona de interes vizual în locuință. Posibilitățile sunt nenumărate, de la pereți decorativi cu lemn la bucăți cu licheni stabilizați.
Când folosești pereți decorativi, este bine să ai deja stabilit un plan de amenajare care să includă și restul elementelor. Dacă îți amenajezi locuința cu un designer sau un arhitect, se va ocupa acesta de detalii. Dacă vrei să faci asta singur/ă, include în planul de amenajare culorile pe care le vei folosi la draperii, covoare, mobilă și obiecte decorative. Toate elementele trebuie să arate armonios împreună cu pereții decorativi.
Perete de accent
Când alegi să folosești un perete de accent, nu te teme de culori închise sau de pattern-uri îndrăznețe. Poți avea trei pereți albi și unul de accent pentru a sparge monotonia camerei și pentru a delimita o zonă. Poți încerca un perete de accent negru fără să întuneci deloc camera. Combină peretele de accent negru cu nuanțe calde și deschise și nu ai cum să dai greș.
Cromatica pereților poate părea inițial ceva complicat. Dar dacă alegi culorile și texturile în acord cu viziunea finală pentru amenajare, totul se simplifică și devine o joacă. Indiferent de ce alegeri faci, nu uita că locuința ta trebuie să devină un acasă în care să te simți tu bine.