Când vorbim despre scări interioare, majoritatea oamenilor se gândesc la ceva practic: pe ele urci și cobori. Scările fac legătura între etaje și facilitează mișcarea în locuință. Dar prin spațiul pe care îl ocupă, nu numai că merită să fie decorate, dar pot fi în sine o atracție. Poți porni întreaga amenajare în funcție de stilul scărilor sau poți potența un stil de design interior cu ajutorul lor.
Dacă îți construiești și amenajezi casa, trebuie însă să alegi cu grijă tipurile de scări interioare pe care le vei folosi. Pentru o casă cu personalitate și bun gust, fiecare alegere în amenajare trebuie potrivită cu locuința și proprietarul. Îți propunem 3 tipuri de scări interioare care pot fi adaptate atât într-un apartament duplex, cât și într-o casă cu etaj.
1. Scări interioare pentru stilul minimalist
Simplitatea stilului minimalist îți permite să jonglezi cu tipul de scări interioare pe care îl alegi. Dar optează pentru ceva cu o notă deosebită, care să le scoată în evidență. Noi suntem de părere că și cele mai simple și clasice elemente arhitecturale pot fi sofisticate.
Ia ca exemplu aceste scări simple. La o privire mai atentă poți observa striațiile și texturile care strălucesc în lumină pe treptele negre. Aceste mici detalii aduc un aer jucăuș și chic unor scări sobre. Balustrada din geam oferă susținere și nu încarcă vizual amenajarea minimalistă. Pentru stilul minimalist, n-ai cum să dai greș cu acest tip de scări interioare.
2. Tipuri de scări interioare cu spațiu de depozitare
Dacă ai de-a face un spațiu mic, știi că fiecare centimetru pătrat este extrem de valoros. Adesea, spațiul de sub scări nu este valorificat, mai ales atunci când cumperi casa deja amenajată. Dar acel loc poate fi cu ușurință transformat de un arhitect ca să acomodeze nevoile tale de spațiu.
Întreaga amenajare are de câștigat dacă combini scările interioare cu spațiile de depozitare când ai o locuință de dimensiune redusă. O mică bibliotecă și un dulap sunt alegeri utile și ușor de pus în aplicare sub scări.
Vorbește însă cu specialiștii care îți vor face proiectul, fiindcă există numeroase opțiuni pe care le poți adapta. De exemplu, sub scări poți să-ți amenajezi biroul de acasă sau un spațiu de joacă pentru cei mici.
3. Scări interioare cu trepte suspendate
Astfel de scări se potrivesc în amenajările moderne, minimaliste, dar și în cele industriale. Ele sunt sigure, comode, ușor de întreținut și pot fi piesa centrală a amenajării. Aceste tipuri de scări interioare sunt ideale și pentru locuințele amplasate pe nord și vest, care sunt mai puțin luminate. Neavând o structură masivă, acestea permit luminii să circule prin spațiu.